maanantai 16. helmikuuta 2015

Savitöitä


Kokeilimme erilaisia saven työstötapoja, joita ovat muun muassa makkaratekniikka ja levytekniikka. Osa opiskelijoista päätti kokeilla myös dreijaamista. Itse valmistin savesta riipuksia, jotka koristelin kuvioiduilla työkaluilla. Toiseen tein ripustusta varten ripustuslenkin rautalangasta ja toiseen ihan tavallisen reiän. Samalla tekniikalla voi lasten kanssa tehdä koristeita vaikkapa piparkakkumuotteja hyödyntäen. 

maanantai 9. helmikuuta 2015

Ideoinnissa muovailuvaha, kierrätysmateriaalit ja liidut ja peitevärit


9 tehtävää

Muovailuvaha
  • Lapsi työskentelee kokeillen. Aikuinen ohjaa tekniikat etukäteen tai siinä hetkessä. (tekniikka)
  • Muovailuvahan valmistaminen itse- prosesessi. (työstä nauttiminen)
  • Lapset pyörittelevät pieniä palloja useista väreistä. Palloista muodostetaan ryhmässä kokoelma/kuvio/taideteos. Työ kuvataan ylhäältäpäin. (näyttävä)
Kierrätysmateriaali
  • Kotoa kartonkipakkauksia. Niistä leikataan paloja, joista tehdään kollaaseja. (tekniikka)
  • Luonnonmateriaaleilla painantaa paperille tai kankaalle. Kokeilua, paljon paperia käytössä. (työstä nauttiminen)
  • Kahden kepin tai oksan väliin laitetaan lankaa tms. Tämän jälkeen teokseen pujotellaan ruokoja, lehtiä, heiniä yms. (näyttävä)
Liidut ja peitevärit












  • Maalataan alue paperille yhdellä värillä. Päälle kuplamuovi (tai pitsi). Annetaan kuivua, otetaan pois. (tekniikka)
  • Frottage-tekniikka: leikataan pahvista kuvioita, asetetaan paperi päälle, liidulla lappeellaan väritetään, jolloin kuvio tulee esiin. 
  • Teeman mukaisesti vahaliidulla kuvioita/kuva paperille. Siveltimellä peitevärillä roiskitaan paperille. (näyttävä)
-Niina ja Noora

Huopalevystä kolmiulotteista-kotitossun prototyyppi

Tossut yhdestä kappaleestaOlin katellu pinterestistä idea-kuvia ja päätin kokeilla miten
huopalevy toimii tälläisten tossujen prototyypin tekemiseen.
Halusin kokeilla, kuinka sopiva kuvassa näkyvä kaava on.
Leikkasin siis kaavan mukaan
huopalevystä kappaleen. Väritin sen öljypasteilleilla ja sen jälkeen
peiteväreillä päälle. Väri levis kauniisti ja pinnasta tuli tasainen.
Ompelin pistoilla reunan kiinni sekä koristepistot tossun päälle.

Lopputulos:












        

                            (https://www.pinterest.com/pin/341288477987417404/)
Kaavaa jouduin muuttamaan hieman, mutta tällä idealla
voisin tehdä käyttötossut paksusta huovutetusta levystä.
Kuvassa on tehty varmaan nahasta, mikä vois olla aika ihana.

-Niina



keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Yhdeksän kuvataidetehtävää esikoululaisille

A. Muovailuvaha

1. Tekniikan ymmärtäminen
  • Tehdään muovailuvahasta iso pinta, johon kokeillaan erilaisia tekniikoita ja välineitä, esimerkiksi mitä kaikkea voi tehdä veitsen kanssa (erilainen pinta jne.)
2. Työn tekemisestä nauttiminen
  • Tehdään lasten kanssa oma muovailuvahataikina, jota saa kokeilla vapaasti. Tutustutaan siihen moniaistillisesti, esim, tunnustelu, haistelu, maistelu
  • Lapsilla on mahdollisuus värien sekoitteluun, saa tehdä haluamansa väristä muovailuvahaa
  • Käytössä paljon materiaalia, joka mahdollistaa isojenkin töiden tekemisen
3. Näyttävä työ
  • Tehdään itse taikina, jonka värit lapset saavat itse päättää. Lapset rakentavat esimerkiksi kaupungin, päiväkodin tai oman kodin. Muovailuvahalla voi vuorata esimerkiksi laatikon tai putken, jolloin siitä tulee kestävämpi ja moniulotteisempi
B. Kierrätysmateriaalit

1. Tekniikan ymmärtäminen
  • Paljon erilaista materiaalia, joista lasten kanssa yhdessä mietitään, mitkä ovat kierrätysmateriaaleja ja mistä ne ovat tulleet
  • Lapset saavat tutkia materiaaleja ja testata. miten ne toimivat, esimerkiksi tarttuvatko värit tai liima niihin
2. Työstä nauttiminen
  • Luokkaan on kerätty iso kasa kierrätysmateriaaleja, joista lapset saavat valita mitä niistä käyttävät ja mitä haluavat tehdä
  • Jos lapsi ei osaa valita työtään, niin aikuisella on antaa esimerkkejä
3. Näyttävä työ
  • Kierrätysmateriaaleista rakennetaan oma supersankari ja ne kootaan yhteen ryhmän omaksi supersankariryhmäksi, joka nimetään joksikin

C. Liidut ja peitevärit

1. Tekniikan ymmärtäminen
  • Valitsimme tähän peitevärit. Testataan peitevärien ominaisuuksia erilaisilla kokeilla. Esimerkki: maalataaan ensin tummalla värillä, annetaan sen kuivua ja sen jälkeen maalataan päälle vaalealla. Huomataan, että se peittää tumman värin.
2. Musteläiskäoliot
  • Lapset saavat aluksi valita. minkä värisiä peitevärejä he haluavat käyttää.Tämän jälkeen testataaan pillin käyttöä.
  • Ensin laitetaan peiteväriä paperille siveltimellä läiskän muotoon. Pitää huomioida, että väri on nestemäistä, mutta siinä tulee olla tarpeeksi pigmenttiä. Kun väriä on paperilla riittävästi, aletaan puhaltamaan pillillä väriä läiskästä poispäin niin että oliolle muodostuu "lonkeroita".Värin annetaan kuivua, minkä jälkeen niille laitetaan lapsen haluamat silmät liimalla.
  •  
3. Näyttävä työ
  • Jokaisen lapsen oliot leikataan irti ja liimataan yhteiselle (avaruus, meri...) taustalle.
Toteutimme musteläiskäolion, jonka idean otimme "Opitaan piirtämään"-kirjasta. Ensin testasimme tekniikkaa valkoiselle paperille eri väreillä, minkä jälkeen toteutimme itse työn mustalle paperille. Lopuksi kokeilimme vielä puhallustekniikkaa puun tekemiseen. Puun tekeminen oli kuitenkin paljon hankalampaa kuin olioiden. Tekniikka oli hauska ja erilainen, emmekä olleet aiemmin kokeilleet sitä. Sen tekeminen oli mieluisaa, eikä siihen vaadittu erityisiä "kuvistaitoja". 

 

 Sari ja Hanna

Yhdeksän kuvataidetehtävää esikoululaisille

Muovailuvaha

1. Tekniikan rajoitukset ja mahdollisuudet
Lapsille annetaan muovailuvahaa ja he saavat tutustua siihen kokeilemalla ja tunnustelemalla. Lapset saavat kokeilla eri tekniikoita, mitä kaikkea muovailuvahalle voi tehdä, esim. pyörittämistä, kuvioiden tekemistä ja eri välineiden käyttöä. Lapsia ohjataan tarpeen mukaan. He saavat tehdä jonkin työn, jos haluavat, mutta ei ole pakko.
Keskustellaan lasten kanssa, miltä työskentely tuntui sekä muovailuvahan mahdollisuuksista ja rajoituksista. Eli esim. että muovailuvahaa voi muokata, jos jokin on mennyt pieleen. Mutta muovailuvahaan on vaikea liittää muita asioita esim. teippamalla tai liimamalla.

2. Lapsi nauttii tekemisestä
Lapset saavat itse valmistaa muovailuvahaa opettajan ohjauksella. Valmiista muovailuvahasta lapset saavat tehdä jotain, mistä he pitävät, esim. oman lempieläimen. Lapsi saa valita itse mieleisen tekotekniika eli lapsella on valinnanvapaus.

3. Näyttävä työ
Muovailuvahasta tehdään yksi yhteinen iso työ, esim. kaupunki, metsä, viidakko tms. Sinne muovaillaan myös asukkaat. Tekemisen jälkeen työ dokumentoidaan esim. kuvien tai videoinnin avulla. Lapsia voidaan motivoida tähän katsomalla jokin lastenohjelma, joka on tehty muovailuvahasta esim. Pingu.

Kierrätysmateriaali/ Luonnonmateriaali

1. Tekniikan rajoitukset ja mahdollisuudet
Opettaja tuo tunnille erilaisia kierrätysmateriaaleja, kuten vessapaperirullia, käpyjä, sanomalehtiä ja havunneulasia. Lasten kanssa keksustellaan mitä niitä voisis tehdä, miten niitä voi käyttää ja kuinka yhdistää niitä toisiinsa. Luonnonmateriaalilla voi tehdä taideteoksen luontoon. Kierrätysmateriaalia voi välineenä työssä, esim. värikylpy tyylillä. Näitä materiaaleja apuna käyttäen saa tehtyä helposti myös kolmiuloitteisen työn. Keskustellaan myös mitä materiaalilla ei voi tehdä. Rajoitteena on, ettei kaikkea haluaamansa materiaalia ole saatavilla ja vuodenajat vaikuttavat luonnonmateriaalien saatavuuteen. Lopuski lapset saavat tehdä valitsemistaan materiaaleista jonkin tuotoksen.

2. Lapsi nauttii tekemisestä
A. Motivoidaan lapset aiheeseen katsomalla Aristokatit elokuva. Lapset saavat leikkiä aristokatteja ja tehdä kierrätysmateriaaleista itselleen välineitä/esineitä/rekvisiittaa leikkiin.
B. Värikylpy, jossa lapset saavat esim. litistää marjoja paperille, levittää maalia vessapaperirullalla ja painaa lehden kuvia paperille.

3. Näyttävä työ
Lapset saavat tehdä taideteoksen luontoon luonnon omista materiaaleista. Kun työ on valmis, siitä otetaan kuva.

Peitevärit ja liidut

1. Tekniikan rajoitukset ja mahdollisuudet
Testataan kuinka liidut ja peitevärit käyttäytyvät yksinään tai kun niitä yhdistetään. Lopuksi keskustellaan kokemuksista.


2. Lapsi nauttii tekemisestä
Taustalle laitetaan musiikkia ja jokainen saa siitä inspiroituneena tehdä työn peitevärejä ja liituja käyttäen. Sen ei tarvitse esittää mitään, vaan se voi olla abstraktitaideteos.


3. Näyttävä työ
Doodlaus-tekniikalla piirretään paperille erilaisia viivoja, niin että viiva alkaa paperin reunasta ja päättyy sinne. Kun viivat ovat valmiit, syntyneet kuviot väritetään liiduilla.


Valmiista töistä leikataan erilaisia mereneläviä, esim. kaloja, mustekaloja, merihevosia, rapuja, levää,
 korallia yms.


Seinälle laitetaan sininen kangas kuvaamaan vettä ja aaltoja, johon valmiit merenelävät laitetaan kiinni.




- Juulia ja Emilia


tiistai 3. helmikuuta 2015

Yhdeksän kuvataidetehtävää esikoululaisille

1. Muovailuvaha

  • 1. tavoite: mahdollisuudet & haasteet
    - Muovaillaan vahasta mahdollisimaan monta muotoa ja kuvataan ne. Halutessa voi tehdä myös isomman työn.
  • 2. tavoite: työn tekeminen lapselle nautinnollista
    - Muovaillaan itselle mieleinen asia/esine. Mahdollisuus tehdä myös pienistä osista isompi kokonaisuus. Esimerkiksi jääkiekosta kiinnostunut lapsi voi tehdä jääkiekkoilijan, maalin & mailan yms.
  • 3. tavoite: työstä mahdollisimman näyttävä
    - Pienistä töistä rakennetaan isompi kokonaisuus (kuten edellä mainittu) tai suuresta määrästä muovailuvahaa muovaillaan suuria hahmoja.

2. Kierrätysmateriaalit
  • 1. tavoite: mahdollisuudet & haasteet
    - Lapset tuovat kotoa haluamiaan kierrätysmateriaaleja. Niistä rakennetaan yhdessä ryhmän kanssa yhteinen robotti. Tarkoituksena on pohtia jo kotona, millaisia materiaaleja on turvallista tuoda yhdessä käytettäväksi. Pohdintaa jatketaan myös päiväkodissa.
  • 2. tavoite: työn tekeminen lapselle nautinnollista
    - Opettaja on tuonut päiväkodille neljää erilaista kierrätysmateriaalia (esim. tyhjiä maito- ja keksipurkkeja, vessapaperirullien hylsyt sekä poltetut tuikut). Lapsi rakentaa materiaaleista omaan harrastukseen liittyvän asian.
  • 3. tavoite: työstä mahdollisimman näyttävä
    - Päiväkodilla olevista kierrätysmateriaaleista on tarkoitus tehdä mahdollisimman korkea asetelma liimaamalla eri osia toisiinsa. 
3. Liidut & peitevärit
  • 1. tavoite: mahdollisuudet & haasteet
    - Ryhmässä on käsitelty taivaankappaleita. Tarkoitus on piirtää ja maalata taivas (aurinko, tähdet, kuu, planeetat, sateenkaari..) kirkaailla väreillä. Muistutetaan lapsia alustojen käytöstä.
  • 2. tavoite: työn tekeminen lapselle nautinnollista
    - Lasten suosikki musiikkia laitetaan soimaan ja he saavat maalata musiikin tahdissa mieleisiään asioita.
  • 3. tavoite: työstä mahdollisimman näyttävä
    - Koko ryhmän voimin tehdään yhteinen "Satumaa"-kollaasi liiduilla piirtäen ja peiteväreillä maalaten.

Valitsimme tunnilla tehtäväksi työksemme liiduilla ja peiteväreillä tehtävän kollaasin. Suureen ja mahtavaan kollaasiin emme kahdestaan kyenneet, mutta suuren "Satumaa"-kollaasin alun saimme tehtyä alla esiintyvien satujen inspiroimina.


  • Kollaasin alkua.

t. Saila & Tiina