Muovailuvaha
1. Tekniikan rajoitukset ja mahdollisuudetLapsille annetaan muovailuvahaa ja he saavat tutustua siihen kokeilemalla ja tunnustelemalla. Lapset saavat kokeilla eri tekniikoita, mitä kaikkea muovailuvahalle voi tehdä, esim. pyörittämistä, kuvioiden tekemistä ja eri välineiden käyttöä. Lapsia ohjataan tarpeen mukaan. He saavat tehdä jonkin työn, jos haluavat, mutta ei ole pakko.
Keskustellaan lasten kanssa, miltä työskentely tuntui sekä muovailuvahan mahdollisuuksista ja rajoituksista. Eli esim. että muovailuvahaa voi muokata, jos jokin on mennyt pieleen. Mutta muovailuvahaan on vaikea liittää muita asioita esim. teippamalla tai liimamalla.
2. Lapsi nauttii tekemisestä
Lapset saavat itse valmistaa muovailuvahaa opettajan ohjauksella. Valmiista muovailuvahasta lapset saavat tehdä jotain, mistä he pitävät, esim. oman lempieläimen. Lapsi saa valita itse mieleisen tekotekniika eli lapsella on valinnanvapaus.
3. Näyttävä työ
Muovailuvahasta tehdään yksi yhteinen iso työ, esim. kaupunki, metsä, viidakko tms. Sinne muovaillaan myös asukkaat. Tekemisen jälkeen työ dokumentoidaan esim. kuvien tai videoinnin avulla. Lapsia voidaan motivoida tähän katsomalla jokin lastenohjelma, joka on tehty muovailuvahasta esim. Pingu.
Kierrätysmateriaali/ Luonnonmateriaali
1. Tekniikan rajoitukset ja mahdollisuudetOpettaja tuo tunnille erilaisia kierrätysmateriaaleja, kuten vessapaperirullia, käpyjä, sanomalehtiä ja havunneulasia. Lasten kanssa keksustellaan mitä niitä voisis tehdä, miten niitä voi käyttää ja kuinka yhdistää niitä toisiinsa. Luonnonmateriaalilla voi tehdä taideteoksen luontoon. Kierrätysmateriaalia voi välineenä työssä, esim. värikylpy tyylillä. Näitä materiaaleja apuna käyttäen saa tehtyä helposti myös kolmiuloitteisen työn. Keskustellaan myös mitä materiaalilla ei voi tehdä. Rajoitteena on, ettei kaikkea haluaamansa materiaalia ole saatavilla ja vuodenajat vaikuttavat luonnonmateriaalien saatavuuteen. Lopuski lapset saavat tehdä valitsemistaan materiaaleista jonkin tuotoksen.
2. Lapsi nauttii tekemisestä
A. Motivoidaan lapset aiheeseen katsomalla Aristokatit elokuva. Lapset saavat leikkiä aristokatteja ja tehdä kierrätysmateriaaleista itselleen välineitä/esineitä/rekvisiittaa leikkiin.
B. Värikylpy, jossa lapset saavat esim. litistää marjoja paperille, levittää maalia vessapaperirullalla ja painaa lehden kuvia paperille.
3. Näyttävä työ
Lapset saavat tehdä taideteoksen luontoon luonnon omista materiaaleista. Kun työ on valmis, siitä otetaan kuva.
Peitevärit ja liidut
1. Tekniikan rajoitukset ja mahdollisuudetTestataan kuinka liidut ja peitevärit käyttäytyvät yksinään tai kun niitä yhdistetään. Lopuksi keskustellaan kokemuksista.
2. Lapsi nauttii tekemisestä
Taustalle laitetaan musiikkia ja jokainen saa siitä inspiroituneena tehdä työn peitevärejä ja liituja käyttäen. Sen ei tarvitse esittää mitään, vaan se voi olla abstraktitaideteos.
3. Näyttävä työ
Doodlaus-tekniikalla piirretään paperille erilaisia viivoja, niin että viiva alkaa paperin reunasta ja päättyy sinne. Kun viivat ovat valmiit, syntyneet kuviot väritetään liiduilla.
Valmiista töistä leikataan erilaisia mereneläviä, esim. kaloja, mustekaloja, merihevosia, rapuja, levää,
korallia yms.
Seinälle laitetaan sininen kangas kuvaamaan vettä ja aaltoja, johon valmiit merenelävät laitetaan kiinni.
- Juulia ja Emilia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti